Ons genot is een ambachtelijke kaas die voortkomt uit de Vlaemsche traditie van genieten. De kaas wordt bereid in een kleinschalige kaasmakerij. De verse melk is afkomstig van 300 koeien die op een 150 hectare grasland grazen.
Speciale grassoorten
De boer is erg kien op zijn koeien en alleen de beste voeding is goed genoeg. Hij gebruikt bijna geen krachtvoer en de koeien eten vooral het gras van eigen land. Hier zijn speciale grassoorten ingezaaid die hogere eiwit- en suikergehaltes hebben zodat de melk een tikkeltje zoet wordt. In combinatie met een speciaal zuursel ontstaat een kaas met een bijzonder fruitige smaak.
Ambachtelijk bereid
Ons Genot wordt op ambachtelijke wijze bereid. Met passie en vakmanschap van de Kaasmaker ontstaat een zacht en smeuïg zuivel. Alleen de beste kazen worden geselecteerd en mogen de naam Ons Genot dragen.
Natuurlijk gerijpt
De kaas wordt op natuurlijke wijze gerijpt op houten planken. Enig geduld is hierbij nodig. 6 maanden maar liefst. Dan is de smaak optimaal.
Herkenbare uitstraling
Na de rijping krijgt Ons Genot een speciale donkerrode korst. Deze wordt met de hand aangebracht en beschermt het smeuïge zuivel. Ook geeft de donkerrode korst de kaas een herkenbare uitstraling.
Voor elke gelegenheid
De rijke en volle smaak van Ons Genot gecombineerd met een geheime toets van de kaasmeester is er voor elke gelegenheid. Bij het aperitief, op het kaasplateau of op de boterham, er is altijd wel een moment om van Ons Genot te genieten.
Kaasawards
Bij 's werelds grootste kaaswedstrijd in Amerika de Wisconsin World Championship Cheese contest behaalde Ons Genot een score van 96,4 op een maximum van 100 punten. Een jury van onafhankelijke experts beoordeelde diverse kazen uit een klasse en gaf daarbij punten aftrek voor onvolkomenheden. Een uiteindelijke score van 96,4 op 100 is daarbij het vermelden waard.
Ook bij de Great Taste Awards in 2015 is Ons Genot in de prijzen gevallen. Hier heeft deze kaas 2 gouden sterren gewonnen.
Ons genot is een ambachtelijke kaas die voortkomt uit de Vlaemsche traditie van genieten.